IN TIME

VÍNA A DELIKATESY FRANCIE

Stejně tak, jako si zaslouží francouzská kuchyně své prvenství mezi ostatními kuchyněmi světa, zaslouží si francouzský jihozápad z hlediska gastronomie své prvenství mezi ostatními kulinářskými kraji Francie. V srdci francouzského jihozápadu se rozprostírají kraje Quercy a Périgord, jejichž pokrmy ve snoubení s vínem Cahors voní po středověku a ztělesňují stále vyhledávaný odkaz toho  nejlepšího, co si na stůl nosili naši předci. Není náhodou, že  odtud pochází proslavená kuchařka Daniele Mazet-Delpeuch, kterou si  vybral do Elysejského paláce někdejší prezident François Mitterand, aby mu její jídlo připomnělo dětství.

Quercy  -  země  ořechů,  dubů,  lanýžů,  šafránu,  kachen  a  hus,  hlubokých kaňonů a starověkých propastí, bujné zeleně a vyprahlých  kamenů. Země  zaslíbená a obdarovaná  dary přírody.  Tato oblast  je možná  měně známa než Riviera, či ostatní regiony jihozápadu Francie, jako  například sousední Gaskoňsko, avšak rozhodně nezanechá lhostejným  toho, kdo ji navštíví.

Rozmanitost  a  zachovalost  krajiny  plné  historických městeček  a vesnic starobylých památek, které díky všudypřítomným kamenným  holubníkům, vypadajícím jako strážné věže, vyvolávají pocit "co dům,  to hrad".  Když zde člověk odloží hodinky,  může cestovat zpět  napříč  několika staletími.

Podél řek Dordogne a Lot, které meandrují v hlubokých vápencových  kaňonech, vznikly hrady,  městečka, ale  i  vinice. Tu první zde zasadili  Římané, ale největší rozkvět zažila vína z regionu Cahors ve středověku,  odkdy jsou přezdívána  jako "vína černá". Později vína z Cahors dovážel  car Petr Veliký  pro  svoji  léčbu. Ruští popové vína  Cahors doslazovali,  říkali mu Kagor a používali je jako vína mešní. Dodnes je možné si je pořídit na celém světě.

Quercy je odvěký historický název, který částečně zahrnuje dnešní  administrativní region Lot. Tato stará francouzská provincie byla kdysi  na  poutní  cestě  díky  významnému poutnímu  místu  Rocamadour a  tudíž důležitým  zastavením  poutníků  do  Compostely.  Rocamadour  je kromě ojedinělé skalní zástavby znám i proslulou černou madonou.

Dnes je Quercy vyhledávanou destinací "náročnějších" turistů, díky  své rozmanité krajině plné  středověkých památek, hradů a rozlehlých  hradních komplexů, díky své skvělé neopakovatelné gastronomii a díky  chuťově neobvyklým plným  vínům vonících po divokých květech.

Slova "Quercy" a "gastronomie" se dobře rýmují. Kdysi byla tato  oblast    jakousi   enklávou    uprostřed   Francie,    kde  jako   jediné  komunikační cesty sloužily řeky Lot a Dordogne tekoucí z východu  od centrálního masivu na západ směrem k Bordeaux. Krom několika  výrobků   jako   sušená   ryba,   koření  nebo  dřevo, které dopluly do  regionu, museli obyvatelé Quercy vynaleznout svůj vlastní a osobitý  způsob obživy.

Díky   blahodárné   přírodě   a   trochu   představivosti   mohli   zdejší  obyvatelé  vynalézat  novou místní  kuchyni, postavenou na  lanýžích,  ořeších,  šafránu,  hřibech,  vínu  z  Cahors,  foie gras,  konfitovaných  masech atd.  Recepty   a   kuchyně  Quercy   a   jihozápadu  jsou často  velice  jednoduché  a  prosté,  přesto  je  dnes  většina  těchto  pokrmů  považována   za  zlatý  hřeb  francouzské  kuchyně,  či  jako  záruka  určitého    luxusu     a     kvality.    Tato    starofrancouzská  venkovská  kuchyně pochází z  doby,  kdy  byly  způsoby  cestování  limitované stejně tak,  jako možnosti konzervace.

Jen díky vychutnávání místních jídel z Quercy spolu s popíjením vína  Cahors můžeme opravdu objevit gurmánskou historii tohoto regionu,  stejně tak, jako jeho ducha, krajinu a zvyklosti.

ZjA3M