VÍNA A DELIKATESY FRANCIE
Stejně tak, jako si zaslouží francouzská kuchyně své prvenství mezi ostatními kuchyněmi světa, zaslouží si francouzský jihozápad z hlediska gastronomie své prvenství mezi ostatními kulinářskými kraji Francie. V srdci francouzského jihozápadu se rozprostírají kraje Quercy a Périgord, jejichž pokrmy ve snoubení s vínem Cahors voní po středověku a ztělesňují stále vyhledávaný odkaz toho nejlepšího, co si na stůl nosili naši předci. Není náhodou, že odtud pochází proslavená kuchařka Daniele Mazet-Delpeuch, kterou si vybral do Elysejského paláce někdejší prezident François Mitterand, aby mu její jídlo připomnělo dětství.
|
Quercy - země ořechů, dubů, lanýžů, šafránu, kachen a hus, hlubokých kaňonů a starověkých propastí, bujné zeleně a vyprahlých kamenů. Země zaslíbená a obdarovaná dary přírody. Tato oblast je možná měně známa než Riviera, či ostatní regiony jihozápadu Francie, jako například sousední Gaskoňsko, avšak rozhodně nezanechá lhostejným toho, kdo ji navštíví. |
Rozmanitost a zachovalost krajiny plné historických městeček a vesnic starobylých památek, které díky všudypřítomným kamenným holubníkům, vypadajícím jako strážné věže, vyvolávají pocit "co dům, to hrad". Když zde člověk odloží hodinky, může cestovat zpět napříč několika staletími. |
Podél řek Dordogne a Lot, které meandrují v hlubokých vápencových kaňonech, vznikly hrady, městečka, ale i vinice. Tu první zde zasadili Římané, ale největší rozkvět zažila vína z regionu Cahors ve středověku, odkdy jsou přezdívána jako "vína černá". Později vína z Cahors dovážel car Petr Veliký pro svoji léčbu. Ruští popové vína Cahors doslazovali, říkali mu Kagor a používali je jako vína mešní. Dodnes je možné si je pořídit na celém světě.
|
Quercy je odvěký historický název, který částečně zahrnuje dnešní administrativní region Lot. Tato stará francouzská provincie byla kdysi na poutní cestě díky významnému poutnímu místu Rocamadour a tudíž důležitým zastavením poutníků do Compostely. Rocamadour je kromě ojedinělé skalní zástavby znám i proslulou černou madonou. |
Dnes je Quercy vyhledávanou destinací "náročnějších" turistů, díky své rozmanité krajině plné středověkých památek, hradů a rozlehlých hradních komplexů, díky své skvělé neopakovatelné gastronomii a díky chuťově neobvyklým plným vínům vonících po divokých květech. |
Slova "Quercy" a "gastronomie" se dobře rýmují. Kdysi byla tato oblast jakousi enklávou uprostřed Francie, kde jako jediné komunikační cesty sloužily řeky Lot a Dordogne tekoucí z východu od centrálního masivu na západ směrem k Bordeaux. Krom několika výrobků jako sušená ryba, koření nebo dřevo, které dopluly do regionu, museli obyvatelé Quercy vynaleznout svůj vlastní a osobitý způsob obživy. |
Díky blahodárné přírodě a trochu představivosti mohli zdejší obyvatelé vynalézat novou místní kuchyni, postavenou na lanýžích, ořeších, šafránu, hřibech, vínu z Cahors, foie gras, konfitovaných masech atd. Recepty a kuchyně Quercy a jihozápadu jsou často velice jednoduché a prosté, přesto je dnes většina těchto pokrmů považována za zlatý hřeb francouzské kuchyně, či jako záruka určitého luxusu a kvality. Tato starofrancouzská venkovská kuchyně pochází z doby, kdy byly způsoby cestování limitované stejně tak, jako možnosti konzervace. |
Jen díky vychutnávání místních jídel z Quercy spolu s popíjením vína Cahors můžeme opravdu objevit gurmánskou historii tohoto regionu, stejně tak, jako jeho ducha, krajinu a zvyklosti. |