DELIKATESY
Delikatesy z kachen a hus patří spolu s lanýži, s těmito černými diamanty francouzské kuchyně, k předním charakteristikám kraje Quercy a Périgord. Vychutnávání těchto specialit patří k jedněm z největších zážitků francouzské gastronomie odkazující na tradiční odbornost a vynalézavost předků venkova jihozápadu. Tyto delikatesy se zpravidla vychutnávají s místními víny Cahors.
La Campagnoise - malá farma v malebné obci Creysse en Quercy, posazené mezi meandrující řekou Dordogne. Zaměřuje se na tradiční a ruční výrobu specialit a hotových jídel, konzervovaných bez přídavků umělých látek. Kachny i husy jsou krmeny vlastně vypěstovaným obilím a kukuřicí a pohybují se pod širým nebem.
La Quercynoise - sdružení lokálních chovatelů hus a kachen v oblasti Quercy, vyvážející do 20 zemí. Díky Le Château můžeme nabídnout tyto dobroty i v České republice. Výrobky dostaly přes dvacet pět cen na prestižní soutěži Concours Général Agricole de Paris.
Konfitovaná cibule, měkčená dvě hodiny ve víně Cahors, které přináší velmi jemnou chuť, která lahodně doprovází Foie gras a další masa. Podávání: Velmi originálně doprovází Foie gras a další lahůdky z kraje Quercy na vašem stole, především kachní a husí terinku a bílé maso. Podávejte při pokojové teplotě. Po otevření skladovat v lednici při teplotě 0 - 4°C a spotřebovat do 2 - 3 dní. Složení:
Konfitovaná cibule, měkčená dlouhým vařením ve sladkém víně Sauternes, přináší originální chuť, která lahodně doprovází jemnost Foie gras a dalších specialit na vašem stole. Složení: cibule 60%, cukr 30%, bílé sladké víno Sauternes 10%, siřičitany. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie 507 kJ (119 kcal), množství tuků 0 g, z toho nasycených mastných kyselin 0 g, sacharidy 29 g, z toho cukry
Tato venkovská terinka představuje jednu z klasických tradičních venkovských specialit kraje Quercy. Podávání: Terinka může být vychutnávána samotná, se salátem, či natřená na čerstvé, či opečené pečivo. Složení: Libové a tučnější vepřové maso, vepřová játra, vejce, mléko, pšeničná mouka, sůl, pepř. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie 877 kJ (211 kcal), množství tuků 16 g, z toho
Farmářská terinka v lanýžové šťávě Podávání: Podávejte samostatně či na salátovém lůžku nebo na opečeném pečivu jako aperitif. Složení: Libové a tučnější vepřové maso, vepřová játra, vejce, mléko, šťáva z lanýžů 3%, pšeničná mouka, sůl, pepř. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie 874 kj (210 kcal), množství tuků 16 g, z toho nasycených mastných kyselin 5,9 g, sacharidy 2,5 g, z toho cukry
Delikátní kombinace kachního a vepřového masa spolu s dalšími přísadami vytváří neopakovatelný pocit jemnosti a ušlechtilosti a tím se stává skutečným vstupem do gastronomického kraje Quercy. Podávání: Terinka může být vychutnávána samotná, se salátem, či natřená na čerstvé, či opečené pečivo. Složení: Libové a tučnější kachní maso 48,3%, libové a tučnější vepřové maso, kuřecí játra, vejce, mléko,
Kachní pomazánka "Rillettes" je vyrobena z konfitovaného masa, je málo tučná, velmi jemná a chutná. Podávání: Podáváme prezentované na čerstvém, či opečeném pečivu jako předkrm. Rovněž natíráme do baget, či sendvičů během pikniku, či menším obědě. Složení: Libové a tučnější kachní maso 98%, sůl, pepř. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie 1422 kJ (339 kcal), množství tuků 34 g, z toho
Typický výrobek našeho regionu Quercy, stejně tak jako foie gras a víno Cahors, velmi jemný a chutná. Podávání: Papitou se používá na toastu jako aperitiv nebo jako první vstupní chod se salátem. Podávejte čerstvé pro každou příležitost. Složení: Libové vepřové maso a tuk 60%, kachní foie gras 20%, kuřecí játra, víno Cahors, vejce, mouka, sůl a pepř. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie
Složení: kachní Foie gras, voda, sůl, pepř, cukr. Počet porcí: 2-3 Doporučené servírování: Podávejte s čerstvým bílým chlebem, toastovým chlebem, či s briošky. Pečivo může být i opečené. Podávání: Aperitiv, či jemný předkrm. Foie gras by mělo být vychutnáváno při pokojové teplotě, jako samotné s pečivem. Pro zvýšení chuťového zážitku přidejte polévkovou lžíci konfitované cibule, kandovaných fíků,
Kachní "parmentier" na hříbkách je delikátní pochoutka z kachního masa a hříbků s krémovou bramborovou kaší. Podávání: Po otevření sklenice a odstranění zavařovací gumičky, přidejte trochu sýra (rocamadour, cantal, ementál,...) a zahřejte v elektrické troubě 20 minut při teplotě 200°C. Podávejte s hlávkovým salátem. Sklenice takto otevřená na vašem talíři nabízí elegantní prezentaci , která potěší
Gurmánský Cassoulet s kachním konfitem Ve francouzské gastronomické perspektivě představuje vychutnávání Cassoulet velký okamžik. Jedná se o odkaz na tradiční odbornost předků francouzského venkova jihozápadu. V každém místě připravují Cassoulet podle vlastního domácího receptu, ale kraj Quercy je považován za oblast, kde můžete tuto pochoutku vychutnat v té nejzdařilejší podobě.Složení: bílé
Ve francouzské gastronomické perspektivě představuje vychutnávání Cassoulet velký okamžik. Jedná se o odkaz na tradiční odbornost předků francouzského venkova jihozápadu. V každém místě připravují Cassoulet podle vlastního domácího receptu, ale kraj Quercy je považován za oblast, kde můžete tuto pochoutku vychutnat v té nejzdařilejší podobě. Složení: Fazole, pravé vepřové klobásy z Toulouse
Husí ragú na víně Cahors Složení: 52% nevykostěného husího masa, víno Cahors 26%, žampiony, mrkev, šalotky, česnek, sůl, cukr, koření. Podávání: Ohřát v mikrovlnce nebo na malém ohni v kastrolu a podávát s bramborami, připravenými na páře, nebo s bramborovou kaší či s čerstvými těstovinami. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie 1430 kJ (347 kcal), množství tuků 34 g, z toho nasycených
Výběrové zelené fazole s kachním konfitem. Příprava: Položit kachní maso na fazole nejlépe do větší hliněné zapékací misky, posypat vše strouhankou a nechat gratinovat v troubě. Podávání: Podává se samotné, či s chlebem. Složení: 2 konfitované kachní stehna, výběrové zelené fazole, vývar z kachny, sůl. Průměrné nutriční hodnoty pro 100 g: energie 974 kJ (235 kcal), množství tuků 21 g, z toho
Konfitované a dozlatova smažené kousky stehen jsou uvnitř jemné a šťavnaté a navenek křupavé. Složení: kachní stehýnka, kachní tuk, sůl. Počet jednotek: 3 Příprava: Opečte na pánvi dozlatova. Podávání: Opečená kachní stehýnka podávejte se smaženými brambory, ideálně na kachním tuku, ve kterém se konfitovala. Pokud přidáte čerstvé lesní hříbky a červené víno Cahors, můžete v této kombinaci